Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Die berg bouwen is geen probleem

Image

Een berg. In Nederland. Het kan. Echt. En er wordt aan gewerkt ook. De Pers bericht de komende tijd wekelijks over de vorderingen van de Nederlandse berg.

Ook de redactrice van de Duitse omroep ARD wil eerst even voor de zekerheid weten dat het geen grap is, die berg. Ze kijkt me streng aan als ik uitleg dat we met vijftig ingenieurs, architecten en geologen vandaag serieus gaan nadenken over de bouw van een berg in Nederland. Een uurtje later komt ze nog even langs. Een aantal jaar geleden hebben kunstenaars in Berlijn ook een plan gemaakt voor een berg. Met enig wantrouwen: ‘Dit is toch geen kunstenaarsproject?’

De ARD is de achtste cameraploeg die gisteren langskwam om erbij te zijn. Bij de eerste brainstormsessie over de Nederlandse berg in het prachtige Hotel Karel V in Utrecht, waar bouwers en denkers gaan praten over de contouren van de berg. De belangstelling van met name buitenlandse media is enorm. Reuters, National Geographic Channel, RTL Duitsland, de BBC: allemaal willen ze een interview met Thijs Zonneveld, onze sportredacteur die een maand geleden uit balorigheid in een column het idee opperde.

De Duitse journaliste loopt rond, praat met deze en gene en ontdooit gaandeweg, om niet te zeggen dat ze haar professionele distantie inruilt voor ongeveinsd enthousiasme. En dat is zoals het met iedereen gaat die meepraat over de berg. Eerste reactie: leuk ideetje. Tweede reactie: Maar dat kan toch helemaal niet? Derde reactie: Waarom eigenlijk niet?

Knappe koppen
En dat was ook gisteren het verbazingwekkende aan de bijeenkomst. Iedereen weet dat we gigantische problemen moeten oplossen om dat ding te bouwen, maar niemand trekt in twijfel of het eigenlijk wel kan. Er zitten knappe koppen bij die hebben meegebouwd aan de palmeilanden bij Dubai, aan het vliegveld in zee bij Hongkong, aan de Maasvlakte. En allemaal zeggen ze dat het technisch geen probleem is.

Bij het denken over een berg in Nederland staan twee dingen voorop: we willen geen belastinggeld, en de berg moet zo duurzaam mogelijk zijn. Uiteraard willen we niet hele steden permanent in de schaduw zetten, noch het lokale klimaat zo veranderen dat het bijvoorbeeld in Almere 350 dagen per jaar gaat regenen. Of dat door het gewicht van het ding de stad Amsterdam een paar meter omhoog komt. Gelukkig hebben we allemaal mensen aan boord die daar echt voor hebben doorgeleerd en met zinnige oplossingen kunnen komen.

In totaal hebben we nu een groep van tachtig van dat soort mensen bij het project. De komende maanden gaan we een paar concepten verder uitwerken. Op www.diebergkomter.nl kan iedereen volgen wat we doen.

De bijeenkomst dinsdag is verlopen zoals een brainstormsessie hoort te verlopen: veel wilde ideeën, originele invallen en enthousiasme. Intussen hoor je buitenlandse journalisten hardop denken: ‘Die Hollanders zijn volkomen geschift.’ Maar als in de loop van de middag de verschillende onderdelen van de berg in kleine groepjes in hoog tempo nader worden uitgewerkt, zie je dat ze beginnen te twijfelen. Om aan het einde van de middag afscheid te nemen met de woorden: ‘Die berg komt er!’ Soms uitgesproken met een zwaar accent, maar toch. Die berg komt er.

Foto's: Alexander Schippers

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV