Die berg komt er!
Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!
Nieuws
Die berg komt er!
Een berg. In Nederland. Het kan. Echt. En er wordt aan gewerkt ook. Via deze website kan je het laatste nieuws bijhouden over de Nederlandse berg.
Het publiciteitsplatform ligt er, het maatschappelijk draagvlak voor een Nederlandse berg groeit. Tijd voor serieuze dingen. Fase 1: brainstormen met alle deskundigen. Eerst waren het er drie. Toen vier. Toen vijf. Toen tien. Toen vijftien. Toen dertig. En ondertussen zijn het er vijftig. Komende dinsdag zitten ze bij elkaar, die vijftig geologen, economen, marketeers, ingenieurs, architecten, sportbestuurders, managers, adviseurs en onderzoekers. Doel: nadenken over het ondenkbare. Brainstormen over een berg in Nederland.
Maatschappelijk draagvlak
Het voorwerk is gedaan: er ligt een publicitair platform en er is een maatschappelijk draagvlak. Vandaar moet er stap voor stap worden gebouwd aan het ontwerp voor de berg zelf. Dat proces bestaat uit vijf fases. Dit is fase 1: de brainstormfase. Dromen, denken, rekenen, fantaseren, tekenen. Dat gebeurt dinsdag in Utrecht met vertegenwoordigers uit allerlei verschillende kennisterreinen, afkomstig van bedrijven, bonden en instituten als: Oranjewoud, Bartels, Tauw, DHV, AT Osborne, APPM, Geodan, Eneco, Economic Development Board Almere, SAB, Brink Groep, Tamtam, SnowConcepts, Intergeo, LVB Networks, MPA Architecten, de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie, de Nederlandse Ski Vereniging, de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging, 4Sight, Transtec, Rebel Group, onderzoeksinstituut NRIT en architectenbureau Hoffers & Krüger.
Die lijst is niet volledig. En hij kan nog worden aangevuld met andere geïnteresseerde partijen: hoe meer steun en expertise, hoe beter.
Maar wat voor berg?
De brainstormfase heeft als doel om te definiëren waar we het nu eigenlijk over hebben. Het is duidelijk dat het een berg wordt, maar wat voor een berg? Een hoop zand? Rotsen? Wordt-ie opgevuld met afval? Of moet-ie juist hol zijn? En aan wat voor eisen moet dat enorme ding voldoen? Wat moet erop? Skipistes? Een klimmuur? Een weg met haarspelden? Een mountainbikeparcours? Een bobsleebaan? Een rollercoaster? Een wildwaterbaan? Huizen? Restaurants? Jodelende Heidi’s? Alles tegelijk? En wat moet erin? Een CO2-opslagruimte? Een waterkrachtcentrale? Parkeergarages? Of een pretpark? En hoeveel moet het eigenlijk kosten, zo’n berg?