Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Een berg onzin

Image

Eerst even dit: sorry. Sorry. Sorry. Sorry. En nog duizendmaal sorry.

Zo. Die was voor alle mensen die onderhand knetterkierewiet worden van het geouwehoer over een berg in de polder. Mijn fout.

Dan ga ik nu over op de orde van de dag: een berg in de polder. Ik wil namelijk even een misverstand uit de weg helpen. Of beter gezegd: tweehonderd miljard misverstanden. Ik heb de afgelopen dagen met verbazing toegekeken hoe er in de media en op internet werd gesmeten met getallen.

Kranten, internetsites en tv-programma’s; allemaal goochelden ze met miljarden om de kosten van de bouw van een berg in Nederland te duiden. Hun begrotingen liepen uiteen van tweehonderd miljard tot tienduizendachthonderdvierenzestig miljard. Die cijfers hadden één ding gemeen: ze sloegen als een koe op een drumstel.

Kosten
Ik snap dat er behoefte is aan het antwoord op De Vraag – hoeveel dat geintje moet gaan kosten. Wij, Nederlanders, willen namelijk altijd weten wat het kost. Dat zit er in gebakken. En zo niet, dan wordt het er in gestampt.

Of het nu gaat om een ijsje op een Oh Oh Cherso-strand, en kaartje voor de WK-finale of een berg in de polder: we willen de prijs weten. En vooral geen cent te veel uitgeven. Terecht. We hebben onszelf niet tussen de rijkste landen ter wereld gewrongen door de portemonnee om te keren bij iedere ijskraam.

Kinderschoenen
Maar hoe graag ik De Vraag ook zou willen beantwoorden: we weten simpelweg nog niet hoeveel een berg in de polder kost. Het project staat nog in de kinderschoenen. Het is nog onduidelijk op welke manier de berg moet worden gebouwd en wat er nu precies op, in en rond moet komen. Er zijn talloze experts in het proces betrokken om het project te controleren op de financiële haalbaarheid. Maar voordat ze definitief weten hoeveel het kost zijn we maanden verder.

Natuurlijk zal de rekening in de miljarden lopen. Een berg kost een berg geld. Maar het is interessanter om te berekenen wat het oplevert. Stel: dat ding kost 20 miljard, en het levert 30 miljard op. Moet je het dan afschieten omdat 20 miljard zoveel geld is?

Sponsoren
O ja. Nog een troost voor alle tegenstanders. Die berg zal niet worden gebouwd met jullie geld. En het onderzoek naar de haalbaarheid zal ook niet worden gefinancierd met jullie geld. Dit project moet worden betaald door sponsoren die er publiciteit voor terugkrijgen.

Door particulieren die een steentje bij willen dragen aan een alp vol skipistes, haarspeldbochten en klimmuren. Door investeerders die bobsleebanen, hotels, skihutten of rollercoasters willen uitbaten. Door bedrijven die kansen zien om op een duurzame manier energie op te wekken.

Vergeet die berg onzin over die honderden miljarden. Over een maand of vijf of zes weten we pas meer. Dan kunnen we pas zeggen hoeveel het kost, hoeveel het oplevert. En of het wel of niet kan.

Want uiteindelijk is het heel simpel: als een berg bouwen meer kost dan dat het oplevert, dan komt ie er al niet. Maar de komende maanden zullen we er alles aan doen om dat te voorkomen. We blijven net zo lang nadenken, tekenen en rekenen totdat we een berg hebben die wel te bouwen is.

Die berg komt er. Punt uit.

Column Thijs Zonnveld op Nu.nl
Illustratie: Lumine.nl

Reacties (1)

hoi thijs, in amersfoort zijn ze al begonnen, de berg van smink.......de grond houd het......groet Jan
jan derckx
op 30 januari 2014 om 21:36

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV