Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Piepklein stukje berg kopen?

De stichting die de haalbaarheid van de Nederlandse berg onderzoekt, verkoopt sinds gisteren certificaten.

Redactie: De Pers

Het idee om in Nederland een berg te bouwen van pakweg twee kilometer hoog heeft de afgelopen maanden vaste vormen aangenomen, met vrijwillige bijdragen van bijna honderd bedrijven, banken, universiteiten, architecten, vervoersdeskundigen, ingenieurs en geologen. Het plan is inmiddels ondergebracht in de stichting Haalbaarheidsonderzoek Die Berg Komt Er!

Om eind 2012 een uitgewerkt concept te hebben is ongeveer anderhalf miljoen euro nodig. De stichting is daarom gisteren van start gegaan met de verkoop van certificaten van vijftig euro per stuk. Het eerste certificaat is aangeboden aan groep 8 van de Jan Ligthartschool in Woudenberg. Deze klas heeft een week lang op uitzonderlijk creatieve wijze gewerkt aan plannen voor het gebruik van de Nederlandse berg.

Verder is deze week bekend geworden dat USG Innotiv hoofdsponsor van de berg wordt. Het bedrijf detacheert ongeveer zevenhonderd technici en ICT’ers op grote en innovatieve projecten.

USG staat in ieder geval garant voor een fulltime projectmanager in 2012. Het idee om in Nederland een berg te bouwen is eind juli geopperd door sportjournalist Thijs Zonneveld van Dagblad De Pers. De reacties vanuit het publiek en vanuit de wereld van ingenieurs, ontwerpers en bouwers waren dermate positief dat een groep van ongeveer tachtig professionals ermee aan de slag is gegaan. De afgelopen weken is vastgelegd dat duurzaamheid, innovatie en sport de belangrijkste pijlers onder het project zijn.

De berg zal voor grote delen hol zijn, dus meer een gebouw dan een hoop zand. In de berg komt daarmee ruimte voor grootschalige productie van water, voedsel en energie en bijvoorbeeld voor de opslag van afval en CO2. Voor de bouw en exploitatie van een volledig duurzame berg zijn veel innovatieve technieken nodig.

Doelstelling is om die voor de berg te ontwikkelen, en ze daarna vanuit Nederland wereldwijd te exporteren en daarmee een bijdrage te leveren aan de oplossing van problemen rondom de productie van water, voedsel en energie.

Aan de buitenkant van dit grote en complexe gebouw – omvang zes bij zes kilometer, een locatie is nog niet bekend – is voldoende ruimte voor allerlei onroerend goed en recreatiefaciliteiten.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV