Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Hoe kom je naar De Berg?

Image

De Berg zal miljoenen mensen trekken, vanuit het binnen- en buitenland. Die mensen moeten allemaal naar De Berg toe. Specialisten van Transtec hebben de bereikbaarheid in kaart gebracht. Weten hoe je naar De Berg moet komen?

Reacties (7)

Mooi makkelijk, kunnen ze de hanzelijn meteen uitbreiden.
Wel toiletten in de trein graag.
jan
op 09 januari 2012 om 13:12
Dat is inderdaad een reële gedachte. Mocht de berg in Flevoland komen, dan kan de Hanzelijn zorgen voor een snelle verbinding met de randstad en een goede aansluiting op het Europese HSL netwerk.

Ook is het dan een optie om de Hanzelijn vanaf Zwolle als HSL door te laten rijden naar Duitsland.
Wilco Bos, TransTec
op 11 januari 2012 om 06:45
Mij lijkt het laatste transport idee met de trein zo hoog mogelijk goed. Dan kan de trein bijvoorbeeld omhoog gaan in een halve cirkel om de berg, en daarna weer omlaag. Als de berg bij hoek van Holland komt, is dit een halve cirkel, met dan bruggen voor de trein, en als de berg ergens in het land komt een hele cirkel er om heen.
Matti
op 13 januari 2012 om 09:18
Het gaat zo maar een volle berg worden als alle ideeen er ook op moeten gaan komen. Voor je rust hoef je er niet naar toe vrees ik
Andre
op 13 januari 2012 om 09:52
Ik ben een voorstander van plaatsing van de berg in het Markermeer.
Ik ben het eens met het reistijdenverhaal van TransTec, dus vooral niet voor de kust van de Randstat dat qua verkeer al volledig overbelast is.

Ik wil pleiten voor een nieuwe openbare snelweg/spoorverbinding vanaf Hoorn naar Lelystad. Hiermee sluit je aan op het bestaande net en zal ook voor passanten (onderweg naar Noord-Holland of zuid Nederland) een reisoptie worden. Het uitzicht is voor passanten dan weer een uitnodiging om de volgende keer de berg te bezoeken.

Daarnaast zou ik ook een kleine dijk naar de Markerwaarddijk aanleggen om te gebruiken bij incidenten of overbelasting van de nieuwe doorgaande weg.

Het openbaar vervoer moet m.i. half door en half rond de berg lopen met een halte/overstappunt half in de berg op een paar honderd meter hoogte.
Even uitstappen van het uitzicht genieten (rusten/consumeren) en door met de reis. Via het binnenste naar boven of door naar het vaste land.
De parkeerplaatsen op de Afsluitdijk worden ook goed bezocht om van het uitzicht te genieten.

De vervoersmethode in de berg moet niet te individueel worden. Geen éénpersoonscapsule’s. Maar met je partner of je gezin deze reis beleven.
Beleving is het sleutelwoord.
Roelf Pot, veiligheidsadviseur
op 13 januari 2012 om 11:29
In het markermeer of op de markerwaarddijk zou wel een goede plaat zijn. Goede doorstroom van verkeer, en er kunnen desnoods bruggen worden gebouwd. Qua veiligheid moeten er natuurlijk meerdere EHBO posten worden geplaatst voor als er bv iemand is gevallen, en desnoods een simpel ziekenhuis/uitgebreide EHBO post voor iets ernstigere ongevallen die snel verholpen kunnen worden. Hierdoor kan iemand bv gelijk weer verder genieten van vakantie
Dat de berg instort lijkt mij praktisch onmogelijk. Als een kerncentrale al beschermd is tegen een vliegtuig dat er op neerstort, dan moet een berg van een paar duizend ton wel tegen een flink stootje kunnen lijkt mij.
Matti
op 16 januari 2012 om 09:36
Wat 'n achterlijk idee. Dit past toch totaal niet bij het vlakke Nederland, zitten we straks met een of andere achterlijke berg in een meer of midden in Flevoland, waar half Nederland op uit moet kijken.

Alsof het realiteitsniveau hier bij de meeste mensen op 0 staat.....
Mike
op 16 november 2012 om 19:04

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV