Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Wiskundigen: die Berg kan er echt komen

Een groep wiskundigen van de TU in Eindhoven heeft een week lang gerekend aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van een berg in Nederland. Hun conclusie: het kan echt.

Er liggen vooral veel mogelijkheden voor opwekking van schone energie. De exploitatie van wind, zon en water in en op De Berg zorgt voor een enorme potentieel. 

Ze berekenden ook alvast hoe het níet moet. Als De Berg van beton, zand of steen wordt gebouwd, dan wordt De Berg te duur en te zwaar. Maar goed, dat wisten we al. Daarom gaan we uit van een holle berg en zijn we al enige tijd bezig met onderzoek naar nieuwe materialen en innovatieve bouwmethodes.

De definitieve resultaten zullen over enige tijd worden gepresenteerd.

Reacties (20)

ECHT WAAR ?!?!?!?
Ik vind dit echt het meest bespottelijke idee, dat ik ooit gehoord heb! Zijn we al jaren aan het streven naar minder aantasting van het milieu (Blijkbaar ook het doel van deze berg) en het terugbrengen van gebieden naar originele staat, gaan we in de lage landen een berg bouwen !?!?!? SORRY HOOR! Hele plan kost ook nog eens een vermogen, alleen al om het idee op papier te zetten, steek dat geld lekker in bestaande technologieën waar we nu wat aan hebben !
Is dit nog niet erg genoeg, gaan we planten laten groeien in die berg......, kost wederom een vermogen! Zet voor dat geld lekker plantjes op de grond waar die berg komt! Of als dit op het water moet (Waar je dan wederom de ecologie verstoord) ,ook hier zijn afgelopen jaar prachtige ontwikkelingen voor verzonnen, die we nu direct kunnen gebruiken i.p.v. al dit geld in nieuwe "onzinnige" ontwikkelingen te creëren????????
Eduard
op 03 februari 2012 om 18:29
ben benieuwd naar hun resultaten, goede ideen zijn altijd welkom! zo lang die berg er maar uit ziet als een echte berg !

Laat die berg maar komen, en die azijnplassers gaan.

chris
op 03 februari 2012 om 20:39
Als ik dit zo lees staat er dat ze vinden dat het niet kan. Maar je kan het altijd verdraaien ja.

4 tot 7 biljoen, jezus, en ik maar denken dat 200 miljard veel was.
...
op 03 februari 2012 om 21:23
Hoeveel zou een 2km hoge holle koepel kosten? Daar kan de rest van de berg mooi op rusten lijkt me. :)
Dennis
op 04 februari 2012 om 01:43
Ik vind de berg een prima idee. Echter is dit nieuwsartikel natuurlijk pure onzin.

De kans dat er een berg wordt gebouwd voor 7 bilioen is even groot als dat kerstmis met pasen gaat vallen. Even voor de goede orde, voor 7 biljoen is het mogelijk alle gebouwen in heel nederland op te kopen, en dat voor een berg.
jens
op 04 februari 2012 om 02:35
Top. Ben benieuwd. Dit soort ideeën van mensen met een visie is Nederland ooit door gevormd. Dat terugbrengen in "natuurlijke staat" van Eduard is sowieso een beetje een lachertje omdat Nederland voor een erg groot deel al lang niet meer natuurlijk is. Dat begon met de eerste dijk die we legden en de kap van onze oerbossen, lang, lang geleden. Wat dat betreft past dit plan in een grootse traditie.

Kom maar door met die berg; ik betaal liever belasting voor dit soort vooruitstrevende plannen dan aan de Mercedii van regenten, de staatsomroep, banken en beleggerssteun en al die zinloze onderzoekscommissies. Nederland is straks groot in weg, water EN bergbouw, hopelijk.
Dirk Jan
op 04 februari 2012 om 12:31
Ik vond het aanvankelijk ook wel een sympathiek initiatief.
Weer eens wat anders als een weekendje Winterberg.

Echter 4-7 biljoen euro schud je weer helmaal wakker. dat is pakweg 20x de nederlandse staatsschuld, de helft van die van de VS en ca een miljoen euro per werkende NL inwoner. Met dat bedrag kunnen andere belangrijke maatschappelijk problemen voor de komende eeuw worden opgelost. Wanneer het al moeite kost een miljoen voor een gedegen onderzoek bij elkaar te krijgen, zal 7 biljoen ook wel de nodige moeite gaan kosten.

Hopelijk realiseren de initiatiefnemers ook dat het een mooie droom was, maar in het geheel niet realisitisch. Dus: wordt wakker!
barrie
op 05 februari 2012 om 09:46
Misschien moeten de mensen die hierboven reageren eerst eens leren lezen. Die berg zal géén biljoenen kosten want hij wordt niét van massief beton of steen gebouwd.

Laat de onderzoekers nu eerst eens hun werk doen. Pas als alle kosten en opbrengsten in kaart zijn gebracht kunnen we er iets van zeggen. Voorlopig ben ik in ieder geval vóór.
Tom
op 05 februari 2012 om 10:41
natuurlijk hol. zal me niet verbazen als er door dit berginitiatief een innovatieve modulebouw methode ontwikkeld wordt welke voortgang zal geven aan andere grote bouwprojecten zoals drijvende agricomplexen. Als dit bergverhaal doorzet hebben we er een gigantisch exportproduct bij.
john
op 05 februari 2012 om 13:47
Misschien moet Tom hierboven eens leren kritisch te lezen.

".. is voor een holle berg bijvoorbeeld 7 miljard ton beton nodig.."

Een ton beton is ca 400 euro. Alleen aan beton bij een holle berg ben je dus al gauw 3 biljoen euro kwijt. Dus die berg komt er helaas niet.
Barrie
op 05 februari 2012 om 14:17
Oke even wat uitleg voor de minder geinformeerden onder ons.
1 de berg word hol en dus niet van zand of beton.
2 de schattingen van de kosten liggen op 70 miljard euro
3 de kosten worden door de bouwende bedrijven en hun banken opgevangen, dus niet door de staat.
4 als je goed gelezen hebt willen ze de berg niet van beton maken, maar iets nieuwers.
jan
op 05 februari 2012 om 23:23
"Iets nieuwers", interessant materiaal is dat. Speciaal ontworpen om grote contructies honderden keren minder te laten kosten dan bij gebruik van beton en staal. In films zouden ze dat unobtainium noemen. Denk je niet dat als dat spul bestond dat er al wel gebruik van gemaakt zou worden?
...
op 07 februari 2012 om 06:34
Ik zag al dat ik dat niet helemaal goed gezegt had.
Er zijn al methodes waarbij beton niet nodig is denk dat bijv. aan kevlar of iets in die richting.
Of beton verminderen zoals vezelbeton, maar er zijn ook oude methodes zoals hennep blokken.
Nu moet ik zeggen dat ik geen verstand heb van dit soort materialen maar als ik dit zo zie is dit toch te combineren.
jan
op 07 februari 2012 om 17:09
Ik werd helemaal blij toen ik hoorde over het initiatief! Meteen een certificaat gekocht. Vernieuwing, optimisme, samenhorigheid, eenheid en geld verdienen. Ik ben voor, totaal. En laat het aan experts over om dit idee tot een werkbaar plan te maken.
Elsje
op 08 februari 2012 om 08:57
Ik kan hier mijn niet bekwame mening geven over bouwmaterialen en/of de eventuele prijs van dit hele project, over wie het moet gaan betalen en over de voordelen en nadelen die het kan bieden. Maar dat heeft natuurlijk geen zin. Laat we eerst met zijn allen afwachten hoe dit concept zal worden uitgewerkt en wat het prijskaartje zal zijn en dan kunnen we onze mening erover vormen. Laat ik voorop stellen dat ik de creativiteit en het buiten de kaders denken waardeer van deze mensen. Niet in problemen denken maar in oplossingen denken en waar zich problemen voordoen, kan men nog altijd in oplossingen denken,
Maarten S
op 09 februari 2012 om 13:56
Ik kan hier mijn niet bekwame mening geven over bouwmaterialen en/of de eventuele prijs van dit hele project, over wie het moet gaan betalen en over de voordelen en nadelen die het kan bieden. Maar dat heeft natuurlijk geen zin. Laat we eerst met zijn allen afwachten hoe dit concept zal worden uitgewerkt en wat het prijskaartje zal zijn en dan kunnen we onze mening erover vormen. Laat ik voorop stellen dat ik de creativiteit en het buiten de kaders denken waardeer van deze mensen. Niet in problemen denken maar in mogelijkheden denken en waar zich problemen voordoen, kan men nog altijd in oplossingen denken,
Maarten S
op 09 februari 2012 om 13:58
Het blijft een fantastisch idee. Hoe zijn wij aan de deltawerken gekomen. Waarom zijn wij zo goed in de weg en waterbouw en worden we overal ter wereld gevraagd? Omdat we buiten de kaders kijken. Omdat we innovatief zijn. Omdat we ondanks het bekende maaiveld verder kijken dan ons neus lang is (heerlijk het combineren van gezegdes). Een holle berg gaat het worden. Ik hoop wel dat het aan de buitenkant echt uit gaat zien als een bestaande berg. Met rotspartijen, vlaktes en sneeuw. Afwachten maar wat de bevindingen zijn. Publiceren maar, zou ik zeggen!
Jor
op 14 februari 2012 om 12:34
Mijn hele leven al gedroomd van een berg in Nederland, maar altijd gedacht dat ik de enige met zo'n maffe fantasie was. Goed om te zien dat er veel meer mensen met verbeelding rondlopen, die out-of-the-box durven denken, zoals dat heet. Als we het willen, kunnen we het! De vraag is niet òf die berg er komt, maar wanneer. Ik hoop het wel zelf te mogen meemaken. En wat de skeptici betreft: we konden ook naar de Maan, dus wat is nou zo'n bergje?
Jan van Gilse
op 17 februari 2012 om 14:18
Waarom dan niet meteen 2.500 m? Dan hebben we een goede kans dat er bovenop het hele jaar sneeuw ligt (dat extra gewicht zal wel in berekeningen moeten worden meegenomen) en kan worden geskied.
Jan van Gilse
op 17 februari 2012 om 14:34
Laat de berg onderaan niet steil aflopen, maar rondom overgaan in een laaggebergte (Ardennen, Sauerland) en vervolgens heuvellandschap (Zuid- Limburg). Dat is mooier en biedt meer mogelijkheden voor o.m. wonen en recreëren.
Jan van Gilse
op 17 februari 2012 om 14:40

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV