Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Een berg vol mogelijkheden

De droom om in Nederland een berg te bouwen wordt elke dag iets meer werkelijkheid. Aanstaande vrijdag komen de bergbouwers van ‘Die Berg Komt Er’ weer bij elkaar om de volgende fase van het haalbaarheidsonderzoek in te luiden. 

De afgelopen maanden hebben de projectgroepen van De Berg gespecificeerd hoe de verschillende onderdelen onderzocht kunnen worden en wat daar voor nodig is. Om de lijn verder door te trekken komen tientallen professionals vrijdag bijeen bij de hoofdsponsor USG Innotiv in Almere. Daar zal het plan van aanpak gepresenteerd worden om vervolgens in groepsverband te brainstormen over de concrete invulling van het plan. 

Het innovatieplatform

De Berg is uitgegroeid tot het grootste innovatieplatform van Nederland. Met vrijwillige bijdragen van bijna honderd bedrijven, banken, universiteiten, architecten, vervoersdeskundigen, ingenieurs en geologen is er een multidisciplinair team ontstaan dat het in zich heeft om alle facetten van een berg te onderzoeken. De eerste fase was veelbelovend. Zo is bewezen dat er in De Berg voedsel verbouwd kan worden zonder zonlicht, zijn de eerste stappen gezet voor een zelfvoorzienend watersysteem en is aangetoond dat De Berg volledig duurzame energie kan produceren. Nu is het tijd om door te pakken.  

Een berg vol mogelijkheden

Naarmate het onderzoek vordert, zullen steeds concretere vragen beantwoord worden. Kan De Berg drager worden van de Olympische Spelen in 2028 in Nederland? Welk afvalmateriaal kan worden gebruikt om De Berg te bouwen? Welke invloeden heeft De Berg op ons klimaat? Hoe laten we het bezoek van jaarlijks miljoenen mensen vlot verlopen? Al dat soort vraagstukken worden onderzocht. Welke bergbouwer wat gaat doen, dat zal vrijdag duidelijk worden. Die berg komt dichterbij! 

Volg de sessie live via Ustream vrijdag 30 maart vanaf 13.00 uur.

Reacties (8)

Hartstikke leuk idee, maar ik las eerder over de klimaatsverandering die dat met zich meebrengt: volgens onderzoek (Wageningen?) gaat de berg voor aanzienlijk MEER REGEN (in Flevoland) zorgen!
Als fervent fietser ben ik daar dus absoluut niet blij mee!
Wordt dit onderzoek nog meegenomen in het verdere traject?
Vrgr.
Marjan
op 01 april 2012 om 17:19
Ha Marjan, uiteraard wordt de invloed op het klimaat in het onderzoek meegenomen. De locatie is daarbij nog niet bekend (wordt ook onderzocht). Ben je daarmee voldoende geinformeerd?
Sheraz
op 02 april 2012 om 13:25
Hi Sheraz, lijkt erop dat jij dichter bij de bron zit dan velen van ons. Wellicht dat je ook antwoord kunt geven op mijn vraag. Hoeveel aandelen zijn er tot op heden verkocht? Vanwege de geringe informatieverschaffing hierover lijkt het erop dat dit niet zo vlot loopt. Ik hoop dat ik het mis heb!
remi
op 02 april 2012 om 20:21
Hi Remi, klopt! Op dit moment staat de teller van het aantal verkochte certificaten op 1.149. Ben jij een van de houders?
Sheraz
op 05 april 2012 om 12:45
Ik ben blij te horen dat het marktonderzoek is gelukt. Maar de cijfers die er staan lijken enigzins nietszeggend. Zijn er ook getallen over de daadwerkelijke markt voor een berg, dus hoeveel geld er binnen zou kunnen komen?
Henk Klinkenberg
op 06 april 2012 om 11:05
Bezwijkt De Berg niet onder zijn eigen gewicht - in geval de Berg hol wordt.

En: als het een massieve Berg wordt, waar wordt al het materiaal vandaan gehaald? Kost mi heel wat ritjes met vrachtwagens of schepen...
Richard Nagel
op 06 april 2012 om 23:43
Waarom geen nieuw eiland maken op de zee, met daar een berg op, dan kan klein Nederland wat groeien xd.
Raymond
op 08 april 2012 om 00:17
Het materiaal, kan het beste via vrachtschepen via de Maasvlakte geïmporteerd worden. Een massieve Berg lijkt me het meest gangbare , lijkt me steviger dan een holle berg.
Bouwmaterialen; natuurlijke materialen zoals graniet, zandsteen, leisteen of basalt. Alleen zand lijkt mij onhaalbaar. Eventueel heel sterk beton zou ook kunnen. Investeerders zou je kunnen zoeken uit China, Japan, Zuid Korea en Dubai. Natuurlijk ook Duitsland en Engeland.
De 2e Maasvlakte kostte 2,5 miljard. Een 2000 meter hoge berg kost natuurlijk veel meer.
E.M. van de Meer
op 12 mei 2016 om 15:05

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV