Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Hoe we het gaan doen

Het idee van sportjournalist (en voormalig wielrenner) Thijs Zonneveld om een berg in Nederland te bouwen krijgt zowel nationaal als mondiaal veel aandacht. Een grote groep professionals heeft in het najaar van 2011 op vrijwillige basis meegewerkt aan een brainstormfase. Het doel van deze fase was informatie verzamelen om een eerste indruk te krijgen of de bouw van een berg, in welke vorm dan ook, haalbaar is. Op basis van de resultaten wordt verwacht dat de bouw van een berg mogelijk lijkt als deze staat op de maatschappelijke en financiële) pijlers: voedsel, water, energie, vastgoed en sport/recreatie. Deze eerste positieve resultaten vormen de aanleiding om een haalbaarheidsonderzoek te gaan uitvoeren.

Inmiddels is de Stichting Haalbaarheidsonderzoek Die Berg Komt Er opgericht die als opdrachtgever voor dit project optreedt. Ten behoeve van de uitvoering van het haalbaarheidsonderzoek is een team aangesteld dat het onderzoek zal leiden. Recent is het Plan van Aanpak voor het haalbaarheidsonderzoek gefinaliseerd. Het plan omschrijft in hoofdlijnen de route waarlangs het haalbaarheidsonderzoek wordt doorlopen. 

Het vertrekpunt voor het haalbaarheidsonderzoek zijn de volgende bij de brainstormfase benoemde hoofdpunten:
- hoogte van 2 kilometer
- de berg is een hybride bouwwerk (hol en massief)
- een berg van ons allen
- een berg voor sport en recreatie
- een berg die voorziet in voedsel, water en energie
- de berg wordt modulair gebouwd

Doelstelling van het onderzoek is te toetsen of de business case voor de bouw van de eerste module (en de daaropvolgende modules) van De Berg vanuit maatschappelijk, economisch, financieel en technisch oogpunt haalbaar is. Het onderzoek kan tot de volgende aanbevelingen leiden:
1. Het realiseren van de berg is haalbaar
2. Het realiseren van de berg is haalbaar mits er concessies worden gedaan
3. Het realiseren van de berg is niet haalbaar

Het project De Berg is in vele opzichten uniek. Er is immers nooit eerder een berg van 2000 meter hoogte gebouwd, of zelfs ‘maar’ van 350 meter. Het idee van de berg is ontstaan zonder een directe noodzaak en betreft tot op heden een volledig privaat initiatief. 

De Berg is anders dan elke andere berg. Waar andere bergen hun legitimiteit ontlenen aan het feit dat ze er zijn, gaat het bij deze berg om de functionaliteiten die in, op en rond de berg kunnen worden ondergebracht. De Berg is er nog niet. Daarom moeten de volgende primaire vragen beantwoord worden om tot acceptatie en haalbaarheid te komen:
- Waarom moet er een berg in Nederland gebouwd worden?
- Waar moet de berg komen?
- Hoe ziet de berg eruit?
- Hoe hoog wordt de berg?
- Wat voor invloed heeft de berg op de omgeving?
- Wat kost de berg?
- Wat levert de berg op?
- Wat draagt de berg bij aan duurzaamheid?

Het onderzoek wordt in twee loops uitgevoerd met in de eerste loop de focus op ‘out-of-the box’ denken en in de tweede loop het inkaderen van het concept. De financiering van het project verloopt via sponsoring en crowdfunding waarbij het totale benodigde budget van 1.2 miljoen niet direct bij aanvang beschikbaar is, maar geleidelijk parallel aan de uitvoering van het haalbaarheidsonderzoek groeit. 

Wil jij je verdiepen in het onderzoek? Lees dan het volledige Plan van Aanpak.
Heb je vragen? Mail ons.
Wil jij je steentje bijdragen? Koop een certificaat of meld je aan als professional.Reacties (2)

Heel leuk idee.
Een beetje concurrentie aan Zwitserland kan geen kwaad.
Maar om te skieen blijf ik toch liever in CH.
Als duurzaam projekt moet het zijn kansen krijgen.
Door gaan a.u.b
John
john van Gilst
op 28 mei 2012 om 14:15
ik doe een werktuk erover
ikuhh
op 16 december 2012 om 13:57

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV