Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Update: hoe staan we ervoor?

Het project Die Berg Komt Er is inmiddels een kleine 10 maanden oud. Daarin is het ontwikkeld van absurd idee tot een innovatieplatform dat de haalbaarheid van een berg in Nederland echt onderzoekt. De globale blauwdruk van De Berg ligt er - het moet naast sportfaciliteiten ook schone energie opwekken en op een duurzame manier voedsel produceren. De Berg is op dit moment een van de grootste innovatieplatforms in Nederland. 96 Bedrijven zijn erin betrokken, net als verschillende universiteiten en hogescholen.

Het volgende doel is om te komen tot een business case die die functionaliteiten in kaart brengt en concretiseert voor financiers. Daarvoor is veel onderzoek nodig. Een deel daarvan is al gedaan, maar er ligt nog een berg werk. Het fundament van dat onderzoek is het Plan van Aanpak dat is geschreven door projectdirecteur Ka-Lung To (Oranjewoud) en projectleiders Erik Tetteroo (APPM), Johan Galjaard (ABT), Jan-Henk Tigelaar (DHV) en Arthur Gleijm (Rebel Group). Veel andere onderzoeksdelen zijn en worden uitgevoerd door studenten - we zullen de resultaten op deze site publiceren.

Het Plan van Aanpak gaat ervan uit dat we een verdere professionaliseringslag moeten maken. Daarvoor is funding nodig - in eerste instantie ongeveer 4 ton. Dat geld zal van bedrijven en sponsoren komen, maar ook van particulieren (jij?) en door het organiseren van evenementen - zo zijn we bezig met het op poten zetten van een congres. Heb jij nog een beter idee: kom maar op! Mail naar info@diebergkomter.nl

Reacties (19)

Maak em 300 of 500 m oid, een klein bergje die qua schaal past bij ons land. Gewoon uit zand voor de deur, uit het Markermeer (zet em dan ook in het water tegen de kant aan), icm met het Markerwadden project. Goed voor de ecologie ook nog eens (http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3173026/2012/02/11/Plan-Marker-Wadden-is-puur-plagiaat.dhtml). Van alle energie die je dan bespaart tov een berg van 2 km kun je jaarlijks sneeuw opspuiten, de zaak overkappen etc etc kortom Snowworld turbo. En in de zomer kun je er toch nog leuk tegenop fietsen. Als een berg van 2 km een diameter heeft van 10 km dan heb je nu maar iets van 1,5-2,5 km diameter nodig.
David
op 08 juli 2012 om 20:13
Terugdenkend aan begin dit jaar is misschien een vriesinstallatie op de elfstedenroute een haalbaarder plan
Karremans
op 09 juli 2012 om 11:22
Het is wat stil geworden. Gewoon doorgaan waarom wel een nieuwe Maasvlakte erbij en dan zouden we niet in staat zijn een berg te bouwen?
jj. van der linden
op 13 juli 2012 om 10:27
ze zijn echt niet goed een berg in nederland je kan beter het geld uitgeven om alle snelwegen 2x5 baans en 130 km te maken heb je veel meer aan dan een bergje als je een berg wil ga je maar in frankrijk wonen bergen zat.
steven
op 15 juli 2012 om 00:11
130km/h voor die 2 minuten winst, over nutteloos gesproken.
Nee doe mij die berg maar, daar is veel meer uit te halen. maar dan niet een bergjes van 300 meter, 2km is misschien wat extreem (al hoop ik het nog steeds) maar ergens tussen de 900m en 1500m zou ideaal zijn.
chris H
op 15 juli 2012 om 09:46
Een initiatief met visie, durf, groots. Dit kan de Nederlandse sport uit de middelmatigheid trekken. Nederland toont keer op keer aan dat het door het uitvoeren van onwaarschijnlijk lijkende plannen het land kan doen groeien letterlijk en figuurlijk. Kijk bv naar een kaart van Nederland uit 1700 en een kaart nu. Ga zo door. Ik zit in de WIA door parkinson, het volop tijd, maar ben wisselend inzetbaar. Als ik wat voor het plan kan betekenen hoor ik het graag.
jan van der hoek
op 15 juli 2012 om 14:24
Wacht maar tot het water in NL omhoog komt en ons drinkwater brakwater zal zijn. Toch wel handig zo,n Berg die voor vers regenwater zorgt en onze voeten droog houdt. De Bibelebonze Bilderse Berg
Hier is over nagedacht.

In Shalla
Mevrouw A VAN DE BERG (echt waar)
op 20 juli 2012 om 01:29
Het is inderdaad stil. Thijs reageert wel op de tour maar niet op de reacties op deze site. Zou ik mijn 5 tientjes dan toch verkeerd hebben geïnvesteerd zodat dit verhaal een beetje lijkt op het kopen van een stukje woestijn ergens in Amerika. Ik heb altijd geroepen "wat zijn die mensen toch dom" en nu ikke.
rien
op 25 juli 2012 om 12:06
Het gaat toch om zoveel meer dan alleen de sport? Geld is nodig, tuurlijk, maar komt vast ook weer binnen als die berg er staat. En als dat allemaal niet gaat lukken, is er geld van bedrijven gestoken in innovatie, geen belasting-geld dus! (Dit voor alle huilers die denken dat 'wij de belastinbetalers' ervoor opdraaien) Nog altijd een goed initiatief, met ongekende mogelijkheden voor sport, energievoorziening, toerisme en innovatie in het algemeen. Volgens mij precies waar het kabinet aan wil werken (of in ieder geval zou moeten willen), laat ze het dan ook (puur met woorden) steunen!
Voor de publiciteit zou het wel goed zijn als het haalbaarheidsonderzoek eens per kwartaal, of half jaar ofzo, even wordt samengevat en gepresenteerd. Zodat ook alle fans een idee krijgen van de voortgang. (En het houdt de planning strak)

Ciao
Tim
op 27 juli 2012 om 08:04
@Tim: Niemand zei hier iets over belastinggeld. Feit is wel: geld blijft geld, en uiteindelijk moet dat door de gebruikers betaald worden. Heb jij toevallig nog een paar biljoen (!) op zak? Want dat is het bedrag dat enkele miljoenen gebruikers samen zullen moeten ophoesten, om en nabij de vijf of zes nullen per persoon dus, volgens voorzichtige schattingen.

En in tegenstelling tot wat er wordt beweerd gaat het wel bijna alleen om sport. Alle andere toepassingen zijn pogingen om het geld dat er in gaat terug te verdienen, maar daarbij wordt uitgegaan van "het moet in een berg", en niet van de beste omstandigheden voor de betreffende techniek. Zonnepanelen kan je ook op vlakke grond plaatsen, landbouw kan je ook op vlakke grond of in elk ander gebouw bedrijven. De berg biedt voor de meeste van de genoemde toepassingen geen of zeer weinig meerwaarde, dus wordt er zeer weinig extra verdient waarvan de berg kan worden terug betaald.

Overigens hebben we momenteel nogal een demissionair kabinet, dat niet meer zal zitten tegen de tijd dat de plannen concreet worden, laat staan wanneer de berg over 150 jaar opgeleverd wordt. Waar zij aan willen werken wordt verder irrelevant gemaakt doordat je zelf expliciet stelt dat er geen belastinggeld in de berg mag gaan zitten, dus doet hun mening er compleet niet toe.

Reden genoeg om zeer kritisch te zijn dus, over een project dat absoluut niet vergelijkbaar is met de deltawerken of de tweede maasvlakte omdat het een vele malen groter project betreft met als doel een veel kleiner economisch gewin.
Tinkiewinkie
op 28 juli 2012 om 20:51
(bericht was te lang, vervolg)

Vandaar ook dat er hier in de comments zoveel mensen zitten die weleens een concreet plan of onderzoeksresultaat zouden willen zien. Voor een project dat zichzelf het grootste innovatieplatform van Nederland durft te noemen gebeurd er namelijk niet bijzonder veel. Geef mij vijf studenten Civiele techniek en ik had in dezelfde periode minstens net zoveel resultaat kunnen laten zien. Misschien gebeurd er wel iets, maar hoe moeten wij dat weten?

Oftewel: eerst iets meer zien, dan geloven.
Tinkiewinkie
op 28 juli 2012 om 20:52
Het is hier inderdaad verdacht stil geworden. Het lijkt erop dat de initiatiefnemers zich eindelijk de onhaalbaarheid van hun plan hebben gerealiseerd.

In diverse berichten (o.a. van brainstormsessies, whizzkids en wiskundigen) werd de afgelopen maanden vermeld "de definitieve resultaten zullen hier binnenkort bekend worden gepubliceerd", maar dit wordt steevast nagelaten. Ook wordt het alleen positief nieuwe vermeld en negatieve geluiden of verdraaid of genegeerd. Dit patroon heeft wel wat weg van een religie, met believers (reageren nooit inhoudelijk) en critici.

Het is natuurlijk zonde van de mensen die er al geld hebben ingestoken. Maar anderzijds hadden die zichzelf ook wel achter de oren moeten krabben toen ze geld staken in een project (holle berg) dat minimaal 4-7 biljoen zal kosten. Dat is zelfs in tijden financiele voorspoed niet realistisch. Als de overheid het niet financiert, welke partij heeft dit geld klaarliggen?
barrie
op 29 juli 2012 om 10:18
Grootste innovatieplatform my ass. Grootspraakplatform zal hij bedoelen en iedereen die kritiek heeft voor kleingeestelijk uitmaken...
Stefan
op 13 augustus 2012 om 16:36
Het blijft wel verdacht stil rond dit projekt. Waar blijft de communicatie naar buiten toe? Ik zou mijn € 50 euro hier nog niet aan durven uitgeven. weg gegooid geld in een holle berg
ed
op 20 oktober 2012 om 12:30
Waar om hogen we het 3 landen punt in vaals niet op tot 500, 600,700 meter? Past bij ons land qua hoogte voor te skieen is dit te doen en qua hoogte is het redelijk sneeuw zeker. ..... Of ??
Erwin
op 24 december 2012 om 01:28
Waar blijven de reactie's??? Het is wel heel erg stil rond dit project , het zou erg mooi zijn voor de werkgelegenheid.
Waar blijft het geld eigenlijk van die certificaten??? je hoort hier helemaal niks van. Eerst erg veel pers, nu helemaal niks meer.
Je zou toch denken dat communicatie ook reclame is voor een dergelijk project.
Ook op deze reactie pagina zie je geen enkele reactie's meer.
Toch jammer, mensen laat eens wat van jullie horen!! en verander het bordje met aanvang 2012 hierboven naar een bordje wanneer jullie denken dat het wel haalbaar is!
ede
op 01 januari 2014 om 14:26
Tja sinds wanneer geeft een nederlander iets op? Weet u het? Misschien moeten we die Amerikaanse manager mentaliteit loslaten en gewoon weer het nederlands vernuft gebruiken. Ik geloof er nog steeds in!
jos van der linden
op 31 januari 2014 om 10:56
erythromycin medication drug ekdbfbacegdfabkf
Smitha93
op 26 mei 2014 om 06:49
Mijn certificaat heb ik gelijk in 2012 al gekocht! ;-)
Ik geloof er ook nog steeds in!Maar het is veel te stil rond onze Berg. Maak onze Berg in de noordelijke provincies, heel goed voor de werkgelegenheid en toerisme! Geef een update van de plannen! een congres is leuk maar waarom niet een fietstocht met de Nederlandse profs en amateurs en of fiets clinics etc. Alles om maar geld op te halen. Ook de merchandise kan wel wat uitgebreider: maak wielershirts in meerdere kleuren met logo, zorg ook voor vrouwen maten, polo shirts in allerlei kleuren met klein logo voor elke dag etc. etc. Laat ook zien hoeveel certificaten er nog verkocht moeten worden en/of al verkocht zijn. Open een rekening waar we live kunnen zien hoeveel je doneer. Doe alles om het te stimuleren!!!! Ik hoop dat er gauw weer wat meer zichtbaarheid komt! Succes
Jo M.
op 26 juli 2015 om 16:57

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV