Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

We zijn pas net begonnen

De berg is niet haalbaar. Tenminste, dat viel gisteren te lezen in het AD. En ongetwijfeld ook op andere plaatsen, dergelijk nieuws gaat als een lopend vuurtje. Nou gaan we daar niet meteen over mopperen. In juli 2011, toen Thijs Zonneveld zijn berg lanceerde, zoemde dat bericht ook overal rond. En zorgden de media er voor dat de berg in razend tempo onze berg kon worden en niet meer alleen de berg van Thijs.

Misschien klopt het bericht in het AD, maar misschien ook niet. We weten het simpelweg nog niet. Wát de berg is, zal eerst helder moeten worden. Waar dient ie allemaal voor? Welke vorm moet ie dan hebben? Hoe hoog moet ie zijn, hoe laag kan ie blijven? Pas als dat duidelijk is, echt klip en klaar beschreven, dan pas kan iets gezegd worden over vorm, hoogte, locatie, materialen, technieken en kosten. Zo’n berg is nu eenmaal geen doorzonwoning of staafmixer: we hebben er nog nooit eerder een gebouwd. Er is geen blauwdruk, laat staan een pasklaar ontwerp. Gelukkig maar. De berg dwingt ons om niks voor waar aan te nemen. En dan leer je het meest, vraag het een kleuter.

Het afgelopen anderhalf jaar zijn voor de berg talloze ideeën geopperd. Tussen al die ideeën zijn combinaties gelegd en veel van die combinaties zijn globaal onderzocht. Door adviseurs met allerlei achtergronden. Door scholen en universiteiten. Door mensen en bedrijven met praktische, toepasbare kennis. Het proces draait op goodwill en enthousiasme bij alle deelnemers, op de bereidheid samen te werken. De berg is daarmee een symbool van positief denken, van wat je kan bereiken door samen het ondenkbare te durven denken.

Eerlijk is eerlijk: we zijn nog lang niet klaar. We zijn pas net begonnen en verbazen ons over wat er allemaal al is bereikt. En we gaan door: er is nog zoveel meer te ontdekken. Een van de projecten die we momenteel opstarten is Basecamp. Binnen Basecamp gaan we, met de berg in ons achterhoofd, heel doelgericht onderzoeken hoe de functies en systemen in de berg zouden kunnen samenwerken. Wat dat betreft is een berg bouwen hetzelfde als een berg beklimmen: je begint niet bij de top, maar in het basiskamp. Onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven gaan binnen Basecamp samen een aantal systemen beschrijven, onderzoeken en verfijnen. We onderzoeken de berg in het klein, we maken een prototype.

Meer weten? Kijk dan eens op de website van Basecamp: www.projectbasecamp.eu
In het Nederland en Engels, want de interesse voor de berg gaat ver over onze landsgrenzen heen.

Reacties (4)

Omdat na het realiseren, de toeloop, ook vanuit landen die zelf al natuurlijke bergen hebben (dit willen ze wel eens meemaken) zeer groot zal zijn, lijkt het mij verstandig om te kijken of een deel van de berg niet geschikt gemaakt kan worden als parkeergarage voor de bezoekers.
Dit levert meteen weer geld op ook en scheelt in het aankopen van terreinen. Succes
Jan Kaper
op 07 februari 2013 om 12:57
Ja, en waar moet je al die bezoekers van deze site laten parkeren?
Rudi
op 07 februari 2013 om 14:09
Of je slaat je basecamp in Zuid-Limburg op. Een heuvel daar is je basis, die je kunt verhogen. Verhoog een heuvel daar met 100 meter, leg een mooie weg aan. Voila, je hebt zo een heuvel die niet onderdoet voor menig heuvel in de Eifel of Ardennen.
Alwin
op 08 april 2013 om 14:01
een droom waarmaken al dat tegen stribbelen en negatieve reacties geeft breuken in een droom of visioneer.
Laurens
op 28 april 2013 om 19:19

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *
Email *
Bericht *
 

Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV