Die berg komt er!

Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!

Nieuws

Update - hoe staat het met De Berg?

"En? Komt die berg er nog?"


Vorige week nog. Ik kom een kennis tegen die ik al ruim een jaar niet heb gezien. “Hey, hoe is het ermee? Enne..die berg..komt die er nou nog?” Een ijsbrekertje dat ik al heel vaak heb gehoord. Niet zo raar; ik heb sinds de zomer van 2011 met hart en ziel meegewerkt aan Die Berg Komt Er!


Met hoofdletters. En uitroepteken.


Zoals zo vaak antwoord ik dat ik niet weet wanneer we gaan bouwen. Vervelend? Nee. Ik vind het wel leuk. Want blijkbaar is de berg wel al in het hoofd van m’n kennis blijven hangen. En duikt ie op die manier telkens weer op, onze berg. Onze berg? Ja: onze berg.


En met ‘onze', daarmee bedoel ik erg veel mensen. Er zijn namelijk nogal wat mensen die wel wat zien in een berg. Die ‘m willen ontwerpen. Willen bouwen. Of die ideeën hebben over wat je met zo’n berg zou kunnen doen. Praktische, haalbare plannen en futuristische luchtkastelen. We hebben alles voorbij zien komen. De meest waanzinnige sportaccommodaties, landbouwmethoden, energietechnieken, doorgerekende neerslageffecten, you name it.


Het is inmiddels 2015 en het is de laatste tijd stil geworden rond de berg. De vaart en het momentum van de eerste maanden en het eerste jaar is langzamerhand verdwenen. Dat is jammer, maar ook niet heel vreemd. Het plan veranderde van een grap in een serieus project. Dat betekende dat we haalbaarheidsonderzoeken moesten doen, beleidsplannen moesten schrijven, financiers moesten zoeken en gesprekken moesten aanknopen met de politiek en de overheid. We zijn héél ver gekomen, veel verder dan velen verwachtten. Uit onderzoek bleek dat de berg technisch haalbaar was, er sloten tientallen bedrijven aan bij het plan en verschillende projectgroepen met professionals gingen aan de slag om specifieke aspecten van de berg te ontwikkelen. Er werden innovatieve ideeën bedacht in het kader van de berg die nu al – los van het project – in praktijk zijn gebracht.


Langzaam maar zeker ging de sneeuwbal echter minder hard rollen. De financiële middelen raakten op, het economische tij zat tegen en de lobby richting gemeentes en provincies kostte veel tijd en energie. In het kader van de bouw van een prototype werd de afgelopen maanden gesproken met verschillende geïnteresseerde gemeentes en projecten, maar de concrete stap om te beginnen aan de bouw kwam er – nog – niet.


Is dat jammer? Ja. Is dat logisch? Misschien ook wel. Als je voor de bouw van een doorsnee flat al jaren voorbereiding nodig hebt, dan kost de bouw van een berg een veelvoud van die tijd. Het is een project van de lange adem. Niet dat we dat leuk vinden overigens: wij zijn ongeduldig. En veel mensen met ons. Het is ongelofelijk hoeveel mensen en hoeveel bedrijven hun fantasie en hun kennis hebben aangewend om het idee van een berg in Nederland een stukje concreter te maken.


Hier op tafel ligt een dikke stapel rapporten. Van studenten die de berg als afstudeerproject kozen. Van onderzoekers die de berg wiskundig binnenstebuiten hebben gekeerd. Van werkgroepen op technasia, die de berg op haalbaarheid onderzochten. Van ingenieursbureaus die de berg hebben durven dromen. Er zijn maquettes gemaakt. Constructietekeningen. Een enorme potlood-viltstift-wasco tekening van een enthousiaste groep vijf. De berg zit inmiddels in heel wat hoofden en harten.


En met al die hersenspinsels rond onze berg zijn ideeën ontstaan. Hebben mensen elkaar leren kennen en zijn nieuwe verbanden gelegd. En laat dat nou net zijn wat we met z’n allen nodig hebben. Goede ideeën. Kennisuitwisseling. Dingen anders doen, slimmer. Want er liggen uitdagingen genoeg op ons te wachten. Energie, voedsel, water. Niet alleen zorgen dat het er is, maar liefst ook duurzaam. Dat blijven toch gewoon de belangrijkste dingen die we moeten regelen. Niet die nog plattere tv of smartphone, niet dat nog grotere huis of die luxere auto. Nee, we moeten gewoon blijven nadenken over de basis van ons bestaan. En dat is al lastig zat, al beseffen we dat niet altijd.


Dat het nu langzamer gaat dan we hadden gewild betekent niet dat dit het einde van Die Berg Komt Er is. De berg is er al lang en gaat niet meer weg. De vraag is welke nieuwe hoofdstukken aan Die berg Komt Er! worden toegevoegd, en wanneer. In de vorm van een onderwijsproject. Een kunstwerk of prototype. En we geloven er nog steeds in dat er uiteindelijk ergens een echte, kunstmatige, berg verrijst.


Maar dat spreekt voor zich.


Help

Koop nu een certificaat en
help ons met een bedrag
van 50 euro!


Vacansoleil4Challenge

twitter

USG INNOTIV