Die berg komt er!
Een berg in Nederland: waarom niet? De Nederlandse Berg is een initiatief van... iedereen! Deel je ideeën, reageer op de ideeën van anderen en vertel het tegen al je vrienden!
Over de berg
Een berg. In Nederland. Het kan. Echt. En er wordt aan gewerkt ook.
Het idee
Het idee om in Nederland een berg te bouwen is eind juli geopperd door sportjournalist Thijs Zonneveld van Dagblad De Pers. De reacties vanuit het publiek en vanuit de wereld van ingenieurs, ontwerpers en bouwers waren dermate positief dat een groep van ongeveer tachtig professionals ermee aan de slag is gegaan.
De pijlers
De afgelopen weken is vastgelegd dat duurzaamheid, innovatie en sport de belangrijkste pijlers onder het project zijn.
De bouwers
Het idee om in Nederland een berg te bouwen heeft vaste vormen aangenomen, met vrijwillige bijdragen van bijna honderd bedrijven, banken, universiteiten, architecten, vervoersdeskundigen, ingenieurs en geologen. Het plan is inmiddels ondergebracht in de stichting Haalbaarheidsonderzoek Die Berg Komt Er!
Hier een lijst met alle deelnemers.

De stichting
Om eind 2012 een uitgewerkt concept te hebben is ongeveer anderhalf miljoen euro nodig. De stichting is daarom van start gegaan met de verkoop van certificaten van vijftig euro per stuk.

Veiling
De Nederlandse berg gaat ook de veiling op! Bied onder meer op de eerste fietstocht omhoog of een plek op de brainstormsessies via de site Ticketveiling.nl.
Veilingschema
Sponsor
USG Innotiv is hoofdsponsor van de berg. Het bedrijf detacheert ongeveer zevenhonderd technici en ICT’ers op grote en innovatieve projecten. USG staat in ieder geval garant voor een fulltime projectmanager in 2012.

Locatie
De werkgroep Locatie (met daarin bedrijven als DHV, SAB, Geodan en Intergeo) heeft een eerste verkennend onderzoek gedaan naar mogelijke locaties van De Berg. Op de kaart zijn de toplocaties met groen gearceerd. Let op: dit is geen definitieve keuze en geen uitputtende lijst van mogelijke locaties.
Innovatie

De berg zal voor grote delen hol zijn, dus meer een gebouw dan een hoop zand. In de berg komt daarmee ruimte voor grootschalige productie van water, voedsel en energie en bijvoorbeeld voor de opslag van afval en CO2. Voor de bouw en exploitatie van een volledig duurzame berg zijn veel innovatieve technieken nodig.
Voedsel verbouwen in een berg
Voedsel verbouwen zonder zonlicht: het kan. PlantLab heeft een systeem ontwikkeld om beter, sneller en duurzamer voedsel te verbouwen in afgesloten ruimtes. Bekijk het filmpje hier. Waarschuwing: dit kan je wereld op z’n kop zetten.
Energie & de Berg: schoon en lucratief
De Berg blijkt geweldige mogelijkheden te bieden voor het duurzaam opwekken en opslaan van energie. Dat concluderen Luigi Debarberis (JRC) Bastiaan de Boer (Greenchoice) en Teun Sweere (student scheikunde in Leiden). Lees een samenvatting van hun onderzoek naar de mogelijkheden van de berg door het onderstaande bestand te downloaden.